Ondergoed Addicted Ondergoed Andrew Christian Ondergoed aussieBum Ondergoed Barcode Berlin Ondergoed Clever Ondergoed HOM Ondergoed Lodoli PUMP!Underwear

 

Materialen

Katoen

Katoen is een zachte, eencellige vezel, die uit de zaden van de katoenplant groeit. De vezels worden doorgaans tot draden gesponnen en als zodanig gebruikt om zacht, luchtdoorlatend textiel van te maken.

Als sporen van was, eiwit en dergelijke zijn verwijderd, blijft een natuurlijke polymeer van zuivere cellulose over. Deze cellulose is gerangschikt op een manier die katoen unieke eigenschappen geeft wat betreft sterkte, duurzaamheid en absorptie. De elasticiteit van katoen is echter gering.


Modal

Modal is een biologische textielsoort gemaakt van cellulose uit beukenhout. Het is ongeveer 50% hygroscopischer dan katoen. Het kan geverfd worden net als katoen, en is kleurvast wanneer het wordt gewassen in warm water.

Modal is bestand tegen krimping en verkleuring. Het is glad en zacht, zelfs meer dan katoen.

Modal wordt gebruikt in huishoudelijke producten als handdoeken, badjassen, en beddenlakens. In Nederland voornamelijk in sokken en in ondergoed.


Elastan / Lycra / Spandex

Elasthaan is een kunstvezel die zich onderscheidt van andere kunstvezels door zijn grote elastische rekbaarheid. Het materiaal werd in 1959 uitgevonden door Joseph Shivers.

Het kenmerk van elastan is dat het tot een lengte van 4 tot 6 keer zijn oorspronkelijke uitgerekt kan worden en dan bij wegnemen van de spanning tot zijn oorspronkelijk lengte terugkeert. Met andere woorden: elastan heeft een elastische rek van 400 tot 600%.

Elastan wordt als vervanger van rubber gebruikt en ook wel synthetisch rubber genoemd. Een ander naam is elastomeer.

Elastan wordt gebruikt in steunende en corrigerende artikelen zoals steunkousen, enkelbanden e.d., in badpakken en als bijmenging in kleding zodat deze soepeler en elastischer wordt.

Elastan is doorgaans transparant van kleur, glanst en is stroef. Veel wordt de draad omsponnen (omwonden) met een andere draad, zoals polyester, om de draad andere eigenschappen te geven. Kleur geven kan hiervoor aanleiding zijn, maar ook het aanvoelen op de huid, aanpassing van de druk/rek verhouding, begrenzing van de rek en/of verwerkbaarheid tijdens breien of weven.


Polyamide / Tactel / Nylon

Een polyamide is een molecuul dat bestaat uit een keten van monomeren van het type amide. Wol en zijde zijn natuurlijke polyamiden.

Polyamide werd ontwikkeld als synthetische vervanger van zijde en toen in de Tweede Wereldoorlog zijden stoffen schaars begonnen te worden werden deze vervangen door polyamidestoffen, onder andere in parachutes. Later werd het ook gebruikt als goedkope en lichtgewicht vervanger van metaal in apparaten, machines en werktuigen.

Polyamide, ook wel Nylon of Tactel genoemd, is het bekendst van de textiele stoffen: naast de bekende nylonkousen en -panty's bijvoorbeeld jassen, leggings en lingerie. Andere toepassingen zijn vloerbedekking, klittenband, horrengaas, visnetten en bevestigingsmiddelen.


Polyester

De elasticiteitsmodulus van polyester is hoger dan die van polyamide. Polyester is dan ook zeer geschikt als bijmenging in stoffen, die niet mogen kreuken en waar van de vorm behouden moet blijven.
Polyester neemt vrijwel geen vocht op in normaal klimaat. Het is goed bestand tegen zuren en zonlicht. Bacteriën en schimmels tasten het materiaal niet aan.

De treksterkte is afhankelijk van het type. Voor de verschillende toepassingen worden verschillende sterktes gesponnen. Er bestaan types, waarbij de sterkte

Polyester wordt in zeer verschillende toepassingen ingezet.


Rayon / Viscose / Kunstzijde

Kunstzijde is de populaire benaming voor rayon, tegenwoordig meestal aangeduid met de modernere naam viscose. Het is een kunstmatig vervaardigde vezel op basis van een natuurlijke grondstof, cellulose, die bijvoorbeeld wordt gewonnen uit houtpulp. Kunstzijde moet niet worden verward met de veel modernere stoffen, vervaardigd uit synthetische vezels.

Viscose draagt net zo prettig als katoen terwijl de stof zachter en soepeler is en zijdeachtig aanvoelt. Aan die laatste eigenschap dankt de vezel de bijnaam kunstzijde. Er zijn echter ook belangrijke nadelen. In natte toestand halveert de mechanische sterkte van de vezel en daarom mag kunstzijde niet door wrijven of borstelen worden gewassen en evenmin worden uitgewrongen. De vezel is bovendien erg kreukgevoelig en daarom wordt deze in de pure vorm vrijwel niet meer gebruikt.